Az alábbiakban röviden a Canon BJC – akár őskövületnek is nevezhető-, ugyanakkor fantasztikus nyomtatóról írnám le tapasztalatainkat. Kapásból tudok 10-20 olyan orvosi rendelőt, ahol kb. 15 éve BJC-240-es v. BJC-250-es nyomtatóval nyomtatnak mindent, de főleg receptet. Sajnos ilyen nyomtatókat újonnan már nem lehet vásárolni, viszont olcsón be lehet szerezni használtan.

  • Tudni kell róluk, hogy gyorsak, a tinta minimális összegbe kerül, ill. 1 patron sokáig tart.
  • A szoftvere rendkívül egyszerű, egyszerűen kezelhető, az XP alapból tartalmazza a driverét. LPT portot használ, ami a ma kapható alaplapokon sajnos már nem mindig található meg. Ezt könnyen lehet pótolni pl. egy PCI-os bővítókártyával, vagy USB to LPT átalakítóval.
  • Tapasztalatok alapján ha a ma kapható nyomtatókat folyamatosan receptnyomtatásra használjuk, akkor maximálisan kb. max. 1,5 évig lesznek használhatók, utána elkopnak, szétesnek, persze ez is sok mindentől függ (pl. a nyomtatás mennyiségétől, a nyomtató minőségétől, laptípusoktól, időnkénti karbantartástól, stb.).
  • Általánosságban elmondható, hogy receptnyomtatásra nem mindig érdemes drága nyomtatót vásárolni (pl. 40.000Ft felett), mert nem éri meg az árát. Nem fog annyival tovább működni, mint egy olcsóbb alternatíva.