• +36-70-363-7641

 • info@jvgtech.hu

A Windows 7 támogatása 2020. január 14-én megszűnik. Hogyan érinti ez a háziorvosokat?

Windows 7 vs. Háziorvos – Tájékoztató dióhéjban:

 • A Windows 7 támogatásának utolsó napja 2020. január 14.
  Ezt követően a termékhez nem érhetők majd el a PC védelmét segítő Windows Update szoftverfrissítései és műszaki segítsége.
 • Windows 7-es számítógépem működése meg fog állni 2020. január 14-én?
  Nem. A Windows 7 támogatása megszűnik, de a szoftver továbbra is működni fog. 2020. január 14. után a Windows 7-et futtató számítógépekhez megszűnnek a biztonsági frissítések, ezenkívül a Microsoft ügyfélszolgálata nem fog technikai támogatást biztosítani a Windows 7-hez.
 • Mi történik, ha tovább használom a Windows 7-et?
  Ha a támogatás megszűnése után tovább használja a Windows 7-et, a PC-je ugyan működni fog, de sebezhetőbbé válik a biztonsági fenyegetésekkel és a vírusokkal szemben. A PC továbbra is elindul és fut majd, de a továbbiakban már nem kap szoftverfrissítéseket a Microsofttól, így biztonsági frissítéseket sem.

Tehát háziorvosok szempontjából is néhány dologra mindenképpen oda kell figyelni:

 • Nem javasolt a Windows 7 használata 2020. január 14.-e után, viszont rendben el fog indulni a gép, a Windows 7 és a rá telepített szoftverek – így az orvosi szoftverek- is.
 • Az ismert víruskeresők egy darabig továbbra is támogatni fogják a Windows 7-et.
  Legyen lehetőleg komplexebb vírusvédelem beállítva a gépen, amit hozzáértő telepít és felügyel.

  Windows 7 vs. Háziorvos
  Windows 7 vs. Háziorvos
 • Biztonsági mentések: Ahogy eddig is, ezek után is kiemelt figyelmet kell fordítani a biztonsági mentésekre, kitérve az időközönként elvégzett lemezkép mentésre, valamint az orvosi szoftver és egyéb érzékeny adatok rendszeres mentésére.
  A mentéseket lehetőleg több helyen tároljuk és mindenképpen külső eszközre (pl. külső merevlemez, pendrive) is készüljön másolat.
  FONTOS! A mentésre szolgáló külső eszköz (pl. külső merevlemez, pendrive) csak a mentés idejére legyen a géphez csatlakoztatva, megelőzve ezzel például azt, hogy egy vírusfertőzés a biztonsági mentést tartalmazó eszközt is megfertőzze.
 • Nyomtatók: 2020-ban még nem valószínű, hogy a nyomtató gyártók teljesen megszüntetnék a Windows 7 támogatását, így ha valaki esetleg maradna Windows 7-en, akkor az új nyomtatók mindegyike működni fog rajta.
 • A jelenlegi Windows 7-et futtató számítógép cseréjét (vagy, ha a meglévő gépre lehetséges és ajánlott, akkor a Windows 10 telepítését) tehát minél előbb, de legkésőbb 1 éven belül erősen ajánlott megtenni.
 • Orvosi szoftverek: Sok háziorvos új számítógép vásárlásakor elgondolkodik azon, hogy a nem kedvelt, vagy elavult orvosi szoftvert is le kellene cserélnie. Ha ilyen helyzet adódik, akkor ugyan nagyobb kiadás lesz, de érdemes együtt meglépni a gépvásárlást és a szoftverváltást, mert sok felesleges későbbi költséget meg lehet spórolni vele. Számítógép vásárlás esetén további plusz költségekre is számítani kell az orvosi szoftver fejlesztő, vagy az orvos informatikusa felé, vagy pedig mindkét félnek.

Mit tesz ilyenkor az orvos informatikusa, mint például én is!?
(Jancsek Árpád-70/363-7641, ismertető, vagy üzenetküldés a Kapcsolat menüpontban).

A leírásban a jobb érthetőség kedvéért tudatosan nélkülöztem az informatikai szakkifejezéseket.

   • Beszerzi, összeállítja a számítógépet, vagy a már beszerzett számítógépet állítja be. Telepíti az operációs rendszert (általában Windows 10), és hozzá az aktuálisan elérhető frissítéseket, ami akár több óra is lehet telepített verziótól, az internet sebességétől és a hardver erősségétől függően.
   • A rendelőben használt régi gépről lementi az adatokat (pl. orvosi szoftver, dokumentumok, képek, szkennelések, böngészők adatai, beállításai, jelszavak, egyéb orvosi eszközök adatbázisai, stb.)
   • Telepíti a használt eszközöket, felhasználói szoftvereket és másolja, beállítja az átmentett adatokat: böngészők, scanner, nyomtatók, orvosi eszközök szoftverei (pl. EKG, ABPM, laborletöltő), EESZT szoftverek, beállítások, víruskereső, tűzfal, stb.
   • Bizonyos szoftverek esetében az informatikus teljes mértékben telepíteni és beállítani is tudja a használt orvosi szoftvert (itt a saját példámból indulok ki).
   • Egyéb esetben -a szoftverfejlesztővel egyeztetve, vagy annak igényei szerint- a régi gépről történő adatmásolással előkészíti az orvosi szoftver fejlesztőjének munkáját.
   • Az orvosi szoftverben beállítja és kipróbálja a hálózati beállításokat, kapcsolódásokat, a nyomtatókat és az egyéb eszközöket.
   • Beállítja és kipróbálja a biztonsági mentést, és javaslatokat tesz a működtetéssel kapcsolatban (mentés, frissítés, hiba esetén teendők, stb.).
   • Adatvédelmi szempontokat figyelembe véve alakítja ki a hardveres és szoftveres, környezetet, illetve javaslatokat tesz.
   • A teljes munka végén a felhasználókkal (orvos, nővér) együtt ellenőrzik a beállítások helyességét, adatok meglétét, a jó működést (EESZT, TAJ-ellenőrzés, nyomtatások, szoftver, stb.) és a rendelés megkezdhető.

A fenti felsorolás a teljesség igénye nélkül készült.

Sajnos sokan abba a hibába esnek, hogy nem fordítanak elég figyelmet a hardver működésére és az egyéb szoftverek beállításaira, frissítésekre, pedig az orvosi szoftver csak akkor működik rendesen, ha a számítógéppel is minden rendben van.

Mit tesz ilyenkor az orvosi szoftver fejlesztője?

   • A régi gépről az új gépre átmásolt adatokra, vagy egy adatbázis mentésre van szüksége ahhoz, hogy telepítés és beállítások után az orvos által használt adatbázist is be tudja állítani.
   • A telepítést általában táveléréssel végzi.
   • Az orvosi szoftverhez beállítja a már telepített nyomtatókat és egyéb eszközöket.
   • Van olyan orvosi szoftverfejlesztő cég, aki a szoftver más gépen történő újratelepítése esetén nem kér semmilyen plusz díjat (tudomásom szerint ilyenek pl. Dr. Acsai Bt. – PraxiDoc Plusz, Dericom Kft.-Netdoktor, Profix Kft.-MedMax), viszont van, aki igen.

Az alábbiakban a Microsoft hivatalos tájékoztatója olvasható:

A Windows 7 támogatási életciklusa

“Amikor a Microsoft 2009. október 22-én kiadta a Windows 7-et, elkötelezte magát amellett, hogy 10 évig terméktámogatást nyújt a rendszerhez. Ennek a 10 éves időszaknak a befejeződésekor a Microsoft megszünteti a Windows 7 támogatását, hogy újabb technológiák és nagyszerű új élmények támogatására tudja összpontosítani a befektetéseit.”

A Windows 7 támogatásának utolsó napja 2020. január 14.
Ezt követően a termékhez nem érhetők majd el a PC védelmét segítő Windows Update szoftverfrissítései és műszaki segítsége. A Microsoft kifejezetten javasolja, hogy térjen át a Windows 10-re 2020 januárja előtt, hogy elkerülhesse az olyan helyzeteket, amikor szervizre vagy támogatásra lenne szüksége, de az már nem érhető el.

Mit jelent számomra a támogatás megszűnése?

2020. január 14. után a PC-jén esetleg futó Windows 7 többé nem kap biztonsági frissítéseket. Ezért fontos, hogy frissítsen egy modern operációs rendszerre, például a Windows 10-re, amely lehetővé teszi a legújabb biztonsági frissítések telepítését az Ön és adatai biztonságának megőrzése érdekében. Emellett a Microsoft ügyfélszolgálata sem tud majd műszaki támogatást nyújtani a Windows 7-hez.

Mit tegyek?

A Windows 7 legtöbb felhasználója számára egy Windows 10-et futtató új eszközre való átváltás a javasolt továbblépési irány. Napjaink PC-i gyorsabbak, pehelykönnyűek, ugyanakkor nagyobb teljesítményűek és biztonságosabbak, az átlagos áruk pedig jelentősen alacsonyabb, mint egy átlagos PC ára volt nyolc évvel ezelőtt.

Frissíthetem a meglévő PC-met a Windows 10-re?

A legújabb hardveres képességek nyújtotta előnyök kihasználásához azt javasoljuk, hogy váltson egy Windows 10-et futtató új PC-re. Másik lehetőségként a Windows 7 rendszerű kompatibilis PC-k egy teljes verziós szoftver megvásárlásával és telepítésével frissíthetők. További információért tekintse át a Windows 10-re való frissítéssel kapcsolatos GYIK gyűjteményt.

Hogyan frissíthetek a Windows 10-re ingyenesen?

A Windows 10 ingyenes frissítési ajánlata 2016. július 29-én lejárt. A Windows 10 beszerzése meg kell vásárolnia egy új eszközt vagy – ha rendelkezik kompatibilis PC-vel – megvásárolhatja a szoftvert teljes verzióját a már meglévő eszköze frissítéséhez.
Azt javasoljuk, hogy ne telepítsen Windows 10-et egy régebbi eszközre, mivel néhány Windows 7-eszköz nem kompatibilis a Windows 10-zel, vagy csak korlátozott funkcionalitással biztosítja a felhőélményt.

Mi történik, ha tovább használom a Windows 7-et?

Ha a támogatás megszűnése után tovább használja a Windows 7-et, a PC-je ugyan működni fog, de sebezhetőbbé válik a biztonsági fenyegetésekkel és a vírusokkal szemben. A PC továbbra is elindul és fut majd, de a továbbiakban már nem kap szoftverfrissítéseket a Microsofttól, így biztonsági frissítéseket sem.

2020. január 14. után is aktiválható a Windows 7?

A Windows 7 a támogatás megszűnése után is telepíthető és aktiválható, de a biztonsági frissítések hiánya miatt sebezhetőbb lesz a biztonsági fenyegetésekkel és a vírusokkal szemben. A Microsoft azt javasolja, hogy 2020. január 14. után lehetőleg a Windows 10-et használja a Windows 7 helyett.

Az Internet Explorer továbbra is támogatott marad Windows 7-en?

A Windows 7-es eszközökön futtatott Internet Explorer támogatása is megszűnik 2020. január 14-én. A Windows összetevőjeként az Internet Explorer annak a Windows operációs rendszernek a terméktámogatási életciklusát követi, amelyen telepítve van. További információért tekintse meg a Gyakori kérdések az életciklusról – Internet Explorer című témakört.

Áthelyezhetem a meglévő programokat egy új Windows 10-számítógépre?

A lehető legjobb élmény érdekében javasoljuk, a programok és alkalmazások friss telepítését új, Windows 10 rendszerű PC-jén. A Microsoft Store több harmadik féltől származó alkalmazást tartalmaz, amelyek könnyedén letölthetők és telepíthetők. A Windows 10 rendszerű számítógépen megnyithatja Microsoft Store-t a tálcán lévő ikonra kattintva, vagy a tálcán található keresőmezőbe a „Microsoft Store” kifejezést beírva.

Windows 7 vs. Háziorvos